In primul rand scoatem ouale din frigider cu 20-30 de minute inainte de a ne apuca de treaba, astfel evitam riscul de a se crapa atunci cand le punem in apa fierbinte.
Intr-un bol incapator, punem apa calduta si putin detergent de vase. Luam pe rand cate un ou si il spalam cu ajutorul unui burete de vase (nu foarte abraziv) sau cu o carpa, pana cand suprafata oului devine neteda.
Intr-o oala, punem suficienta apa, cat sa acopere toate ouale pe care le dorim fierte. Dupa ce apa a dat in fiert, adaugam ouale si le lasam in functie de cum le dorim: mai moi sau mai tari (pentru o marime medie, in 4 minute obtinem oua moi - galbenus cremos si albus bine inchegat). Eu recomand ca ouale de Paste sa fie fierte putin mai bine (aproximativ 7-8 minute), mai ales ca nu le mancam pe toate imediat.
Dupa ce am scos ouale din apa, le punem pe un prosop pentru a le usca putin inainte de a le baga in vopsea.
Acum incepe distractia! pentru cei ce vor oua incondeiate cu ceara, exista mai multe variante: ori bagati putin ouale intr-o vopsea cu o culoare calda, precum galben sau portocaliu, ori pictati direct pe oul alb. Dupa ce ati facut din ceara modelele dorite, le bagati in vopsea (conform instructiunilor) dupa care le scoateti pe un prosop de hartie pentru a se scurge excesul de lichid. Cand sunt uscate, se ia fiecare ou incondeiat si se trece usor pe langa flacara unei lumanari (nu foarte aproape, pentru a nu innegri oul) si se sterge imediat cu un servetel, ceara topita. La final se unge fiecare ou cu grasime (sunculita, untura sau ulei) pentru a le da luciu.
Pentru ouale vopsite clasic, recomand sa cititi si sa urmati instructiunile de pe ambalajul vopselei. Doar ca la final, va trebui sa le ungeti cu grasime.
De asemenea puteti vopsi ouale in culori obtinute de la anumite legume, daca sunteti alergici la chimicalele ce le contin vopselurile din comert. Astfel, daca doriti oua verzi, fierbeti ouale in apa de la frunze de spanac; daca doriti oua portocalii, le fierbeti in apa de la coaja de ceapa sau de nuci; rosii, in apa de la sfecla rosie s.a.m.d.
De asemenea puteti vopsi ouale in culori obtinute de la anumite legume, daca sunteti alergici la chimicalele ce le contin vopselurile din comert. Astfel, daca doriti oua verzi, fierbeti ouale in apa de la frunze de spanac; daca doriti oua portocalii, le fierbeti in apa de la coaja de ceapa sau de nuci; rosii, in apa de la sfecla rosie s.a.m.d.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu