Tort ratuste - mousse de ciocolata si inima de jeleu

Ingrediente:
Blat: 
50 gr faina
1 pliculet praf de copt
100 gr zahar
coaja rasa de la o lamaie
3 oua
40 gr ulei
1 varf de cutit de sare 
80 gr migdale macinate
100 gr fructe de padure congelate

Jeleu din fructe de padure:
200 gr fructe de padure congelate
4 foi de gelatina
30 gr de zahar

Mousse de ciocolata:
200 gr ciocolata amaruie
65 ml lapte
330 ml frisca 
2 galbenusuri
20 gr zahar
4 foi gelatina

Ornat:
frisca
fondant

Preparare:
Se bat spuma albusurile si se adauga treptat zaharul. Se mixeaza pana ce particulele de zahar sunt complet topite. Se adauga unul cate unul galbenusurile, iar praful de copt se amesteca cu faina si se presara peste compozitia din oua. Se adauga cele 80 gr de migdale macinate, praful de sare iar la final se toarna usor uleiul. 
Compozitia se toarna intr-o forma de tort ce a fost unsa cu unt si tapetata cu faina. Inainte de a baga blatul in cuptorul preincalzit, se "arunca" in compozitie, fructele congelate. Se tine blatul la foc mic timp de 30-35 minute.

Pentru jeleu, se lasa fructele sa se decongeleze, se paseaza bine cu un blender. Gelatina se pune la inmuiat in apa rece pentru 10 minute.
Piureul de fructe se incalzeste impreuna cu zaharul, iar cand acesta din urma s-a topit, se adauga gelatina ce fost scursa bine de apa. Se mai tine la foc mic inca 2 minute, timp in care se amesteca in continuu in compozitie.
Se toarna jeleul intr-un castronel din metal si se da la congelator 20-30 de minute.

Pentru mousseul de ciocolata, se pune laptele la incalzit. Intre timp se bat galbenusurile cu zaharul pana obtinem o crema albicioasa. Se adauga laptele cald peste oua, apoi se pune compozitia la bain marie, amestecand constant. Ciocolata se rupe bucatele cat mai mici si se adauga in vasul aflat pe baie de aburi. Se amesteca pentru a facilita topirea completa a ciocolatei. Se adauga si gelatina ce a fost pusa in prealabil la inmuiat, si se mai amesteca 1 minut -2. 
Compozitia fierbinte se adauga peste frisca batuta si se amesteca pana se omogenizeaza complet crema.
Montarea tortului: Blatul cu fructe se pune pe o farfurie intinsa, iar in jurul lui se pune un inel detasabil. Castronasul cu jeleu se baga rapid cu fundul in apa fierbinte, apoi se rastoarna in mijlocul blatului. Mousseul de ciocolata se varsa peste tot si se niveleaza cu ajutorul unei spatule.
Se da la frigider pentru cel putin 2-3 ore. Apoi se scoate si se unge tot tortul cu frisca dupa care se pune usor fondantul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu