Tort special


Ingrediente:
Blat:
4 oua
120gr zahar tos
100 gr faina
20 gr cacao
1 varf de cutit de sare
Mousse cu fructe de padure:
200 gr mix fructe de padure
120 gr zahar tos
4 foi de gelatina
350 ml frisca Hulala

Mousse cu frisca si Baileys:
4 galbenusuri
50 gr zahar tos
60 ml lapte
5 foi de gelatina
50 ml Baileys
400 ml frisca
1 baton de vanilie
Sirop:
200 ml apa
100 gr zahar tos
4 linguri Baileys
Glazura:
175 ml apa
150 ml frisca
225 gr zahar tos
73 gr cacao
4 foi de gelatina
Mod de preparare:
Blat:  Mixam cele 4 albusuri  pana ce nu se mai desprind de vas, adaugam treptat zaharul tos si amestecam pana ce acesta este complet dizolvat. Adaugam treptat cate un galbenus, sarea, cacao si faina. Compozitia rezultata se pune intr-o forma de tort cu inel(diametru 25 cm), unsa in prealabil cu unt si faina. Blatul se da la cuptor la foc mic, pentru aproximativ 30-40 de minute (se face testul cu scobitoarea).

Pentru mousseul din fructe de padure: se iau fructele de padure si se lasa la scurs. Punem foile de gelatina la inmuiat in apa rece timp de 10 min.
Punem intr-un vas fructele de padure impreuna cu zaharul si le lasam la foc mic pana ce acesta din urma se topeste. Mare atentie! nu trebuie sa fiarba!
Mixam cu blanderul fructele pana ce obtinem un piure, pe care il strecuram pentru a scapa de samburii fructelor. Se pune piureul pe foc timp de 2-3 minute, pana se incalzeste putin.
Adaugam foile de gelatina, bine stoarse de apa si amestecam pana ce acestea se dizolva complet. Lasam totul la racit!
Mixam frisca, iar cand piureul de fructe s-a racit, il adaugam peste frisca si amestecam pana la omogenizare.
Punem pe o forma mica de tort hartie de copt si o umplem cu mousseul obtinut.
Acoperim forma cu folie transparenta (sau de aluminiu) si o dam la congelator pentru o ora.

Preparearea mousseului de frisca si Baileys: Se pun la inmuiat in apa rece, foile de gelatina pentru 10 minute. Punem intr-un vas, pe foc mic, laptele si il lasam sa se incalzeasca foarte bine. Dupa ce stingem focul, adaugam batonul de vanilie si lasam vasul acoperit pentru aproximativ 5 - 10 min, dupa care scoatem batonul.
    Mixam galbenusurile cu zaharul pana ce acesta isi schimba culoarea, adaugam treptat laptele. Amestecam bine si punem din nou vasul la foc mic pana ce compozitia se ingroasa putin.
 Stingem focul si adaugam foile de gelatine bine stoarse, apoi dam mousseul la racit. Intre timp, mixam cele 400 ml de frisca, iar cand compozitia din lapte s-a racit o adaugam peste aceasta, amestecand usor cu o spatula, de jos in sus.

Prepararea siropului: Punem intr-un vas la foc mix, apa cu zaharul si amestecam pana ce obtinem un lichid transparent. Stingem focul si amestecam 4 linguri de Baileys, apoi dam siropul la racit.

Prepararea glazurii:  Se pun foile de gelatina la inmuiat in apa rece pentru 10 minute. Amestecam intr-un vas apa cu zaharul, frisca si cacao. Punem vasul pe foc mic pana ce zaharul se topeste complet. Stingem focul, adaugam foile de gelatina bine stoarse, si strecuram glazura printr-o sita , pentru a elimina eventualele cocoloase. O lasam la racit, iar apoi o bagam la frigider pentru 30-35 minute.

Asamblarea tortului: Punem o foaie de blat pe un platou, o insiropam suficient cu siropul din zahar si Baileys, si o ungem cu cateva linguri cu mousse de frisca. Scoatem mousseul cu fructe de padure din congelator si il amplasam in mijlocul blatului.Punem in jurul blatului inelui de 25 de cm, iar in interiorul acestuia turnam mousseul din frisca si Baileys, pana acopera toata suprafata celuilalt mousse.  Nivelam bine tortul si il dam la congelator pentru 1-2 ore.
Scoatem tortul din congelator si turnam usor glazura pe toata suprafata tortului si pe margini.

Pentru ornat: cateva fructe de padure, praline din ciocolata neagra topita si bucati diforme de ciocolata.

Dificultate: grad II

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu