Tort Sacher

Tortul Sacher este cea mai cunoscuta prajitura din lume. A aparut acum 180 de ani, in Austria, cand cancelarul Metternich a comandat un tort deosebit pentru oaspetii lui alesi. Cum bucatarul sau era bolnav, unul dintre ucenicii acestuia, in varsta de 16 ani, Franz Sacher, a inventat acest tort incercand sa salveze situatia. Tortul a avut un mare succes, motiv pentru care, reteta s-a pastrat si dupa atatia ani.

Ingrediente:
Blat: 240 gr unt
120 gr zahar pudra (din comert)
120 gr zahar tos
 240 gr ciocolata cu lapte
 8 oua
 180 gr pesmet
 200 gr dulceata de caise
 100 ml frisca






Glazura: 300 gr zahar pudra
 250 gr ciocolata menaj sau ciocolata cu lapte
 100 ml apa

Preparare:
     Se freaca zaharul pudra cu untul pana ce acesta devine spumos, se adauga pe rand galbenusurile, frecand in continuu. Se pune ciocolata la topit la bain-marie si se amesteca pana ce devine ca o crema.
    Separat, intr-un bol mare, se bat albusurile spuma impreuna cu zaharul tos, se adauga pesmetul si se amesteca usor de sus in jos, cu ajutorul unei spatule.
Se amesteca cele doua compozitii si se amesteca pana ce se omogenizeaza perfect, apoi se toarna amestecul intr-o tava cu inel ce a fost unsa cu unt si tapetata cu faina.
     Se da blatul la cuptorul preincalzit si se lasa o ora la foc potrivit. Cand este gata, se opreste focul si se mai lasa tava in cuptor pentru inca 10 minute.
     Dupa racire, se taie blatul in 2 pe orizontala, se unge primul blat cu dulceata de caise incalzita putin la cuptorul cu microunde (pentru a fi mai fluida). Se adauga peste dulceata un rand de frisca si se aseaza cel de-al doilea blat. Se unge tot tortul, inclusiv lateralele cu un strat subtire de dulceata, apoi se lasa tortul la racit.
     Intre timp se prepara glazura de ciocolata. Se fierbe apa cu zaharul pudra, pana incepe sa se lege, se adauga ciocolata data pe razatoarea cu ochiuri mari si fierbi inca 10 minute (recomand sa se fiarba pe baie de aburi). Se pune tortul pe un grilaj, apoi se toarna glazura intr-un strat uniform avand grija sa se acopere bine lateralele tortului.


Dificultate: grad II

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu